ขาวมณี

ขาวมณี หรือแมวขาวปลอดเป็นสายพันธุ์ที่พบมากที่สุดในปัจจุบัน มันเป็นแมวไทยโบราณที่ไม่มีบันทึกในสมุดข่อย จึงเชื่อว่าเป็นแมวที่เกิดในสมัยรัตนโกสินทร์ตอนต้นนิยมเลี้ยงกันในราชสำนักครั้งหนึ่งในสมัยรัชกาลที่ 5 แมวตัวนี้เป็นที่โปรดปรานมาก

ในต่างประเทศนิยมนำมาเลี้ยงเป็นคู่เพื่อผลัดขนให้สะอาด แมวที่ค่อนข้างเชื่องเหมาะสำหรับการหาเพื่อนเช่นกัน

ลักษณะเด่นของข้าวมณีคือมีขนและลำตัวสีขาวสะอาดขนสั้นนุ่มลำตัวยาวขาเรียวลู่ลมบริสุทธิ์ไม่อ้วนหรือผอมเกินไปส่วนหัวไม่กลม แต่เป็นรูปสามเหลี่ยมคล้ายรูปหัวใจ หน้าผากแบนใหญ่หูใหญ่และตั้งตรงจมูกสั้น ดวงตาเป็นรูปไข่เล็กน้อยดวงตามีสีฟ้าหรือสีเหลืองอำพันเมื่อแมวขาวมณีเป็นสีน้ำเงิน ผสมกับแมวสีเหลืองอำพันตัวที่ออกมามีสองสีหนึ่งสีฟ้าและสีเหลืองอำพันหนึ่งตัว

ซึ่งเป็นลักษณะที่ถูกควบคุมโดยยีนถอยในแมวขาวผู้ชายเกือบทุกคนจะมีข้อเสียเช่นถ้ามีตาสองสีก็มักจะมีตาข้างเดียวที่ไม่ดีอาจจะพร่ามัวหรือมองไม่เห็นเลยถ้าสีฟ้า แมวที่มีดวงตามีแนวโน้มที่จะหูผิดรูปหรือไม่ได้ยินเสียงมากนักและแมวตาสีเหลืองอำพันมักมีต่อมขนที่ไม่ดี

ข้อเสียอีกอย่างของแมวขาวมณีคือไม่ขาว ด้วยสีใดสีหนึ่งซึ่งรวมถึงดวงตาทั้งสองข้างที่มีสีต่างกัน (ตาแปลก) หรือสีอื่น ๆ ที่ไม่ใช่สีฟ้าหรือสีเหลืองอำพัน ไม่ได้รับการยอมรับ (อย่างไรก็ตามในต่างประเทศแมวสีขาวเป็นที่ชื่นชอบกับดวงตาที่มีสีต่างกันมากกว่าแมวสีเดียว) เช่นเดียวกับขนยาวมากเกินไปหางคดหางโค้งงอและหางสั้น

ขาวมณี

White Manee or the free white cat is the most common species today. It is an ancient Thai cat that has no record in the Khoi notebook. It is believed that it was a cat born in the early Rattanakosin period and was raised in the royal court once in the reign of King Rama V.

In foreign countries, it is popular to be used as a couple to shed clean hair. Tame cats are also great for making friends. The main characteristics of Khao Manee are clean white hair and body, short, soft hair, long body, slender legs, pure wind, not too fat or thin, not round head. But a triangle shaped like a heart Big flat forehead, large and erect ears, short nose. The eyes are slightly oval, the eyes are blue or amber when the white cat mani is blue. Mixed with an amber cat that comes out in two colors, one blue and one amber.

This is a trait that is regulated by the recessive genes in white cats. Almost all males have a disadvantage. For example, if they have bicolor eyes, they tend to have one eye that is bad. Blue sky Cats with eyes are prone to deformed or inaudible ears, and amber-eyed cats tend to have poor hair glands.

Another disadvantage of the manee white cat is that it is not white. With either color, which includes both eyes of different colors (strange eyes) or other colors that are not blue or amber. Not accepted (However, abroad, white cats are more favored with different colored eyes than monochromatic cats), as well as excessive fur, curled tail, curled tail, and short tail.

ขอบคุณผู้สนับสนุนหลัก >>>ufa1668<<<

ติดตามข่าวสารเพิ่มเติมได้ >>> ที่นี่ <<<